2010. gada 3. maijs

Piedzīvojumi Zviedrijā

Pagājušajā nedēļas nogalē mēs visi devāmies uz Zviedrijas nelielo pilsētiņu Finspong. Pirms tam Aija vēl aizvadīja pāris treniņus Stokholmas apkārtnē, Laura apciemoja savu norvēģu klubu un diezgan neveiksmīgi sadraudzējās ar saaukstēšanās vīrusiem (Bet izpalīdzīgie komandas biedri paspēja piegādāt nelielu zāļu devu no Latvijas, lai situāciju mazliet uzlabotu. Norvēģi ārstējoties tikai ar zivju eļļu un apelsīnu sulu no tetra pakām - tur esot ļoti daudz c vitamīna:P), savuārt Andris piedalījās nelielā treniņnometnē sava somu kluba mājvietā Lapua.

Jau tradicionāli 10mila stafetes Zviedrijā pulcēja ļoti plašus orientieristu pūļus. Izturīgākie dienu varēja sākt jau agri no rīta un sekot līdzi atklātās grupas un jauniešu grupu startiem. Bet mūs vairāk interesēja "lielie" notikumi sieviešu un vīriešu stafetēs. Tātad plkst. 15.00 vieglatlētikas stadiona vienā galā tika dots starts 360 sieviešu komandām. Jau pēc pāris minūtēm viss lielais skrējēju bars izklīda skatītājiem labi pārredzamajā kalnā un devās uz saviem pirmajiem kontrolpunktiem. 10mila pa īstam bija sākusies!

No mums visātrāk mežā bija jādodas Laurai - viņai norvēģu Kongsberg O-lag komandas sastāvā tik uzticēts 2. etaps. Laura startēja nedaudz aiz līderkomandām - 30. vietā, tas, protams, deva papildus stresu un atbildību. Distances pirmā daļa izdevās tīri laba, tomēr otrajā daļā viens no kontrolpunktiem izrādījās ne pārāk veiksmīgs, to meklējot, Laura zaudēja vairākas minūtes, līdz ar to savā etapā neizdevās nosargāt augsto pozīciju. Bet kopumā Lauras komanda izcīnīja 73. vietu.

Spēcīgā somu kluba Kalevan Rasti sastāvā Aija skrēja pēdējo, 10 km garo etapu. Šoreiz organizatori pat bija sarūpējuši karšu maiņu 5. etapa veicējām. Aija distancē devās 24. vietā. Un arī viņa pieļāva vairāku minūšu kļūdu gandrīz tajā pašā vietā, kur 2. etapā bija kļūdījusies Laura. Tomēr, neskatoties uz šo kļūdu, komandu viņa pacēla par piecām vietām un Kalevan Rasti meitenes izcīnīja 19. vietu (p.s. dzirdējām runas, ka visām komandā bija īpašais manikīrs ar melnu nagu laku:)).

Kika jau otro gadu izpalīdzēja vienīgajam latviešu klubam Tiomilā - RSP. Šoreiz diemžēl neizdevās atkārtot vai uzlabo 2009. gada rezultātu. Lai arī RSP komanda stafetes iesāka labi (Līga Ārniece bez kļūdām veica pirmo etapu), tomēr Zviedrijas apvidus izrādījās liela mīkla vēlākajos etapos. Tad nu notikumiem strauji attīstoties, Kikai 10 km vietā distance samazinājās līdz 6 km (tas, protams, nebija nemaz tik slikti), jo bija jācīnās par atlikušajām vietām masu startā. Iespējams, ka masu starta neformālās gaisotnes dēļ Kika nebija pārāk labi sakoncentrējusies, jo uz diviem punktiem nedaudz kļūdījās. Šoreiz RSP komandai 275. vieta.

Lai arī visām no mums distancē bija nelāgas kļūdas, tomēr apvidus bija gana sarežģīts un interesants, tāpēc guvām kārtējo vērtīgo pieredzi, kas mums ļoti noderēs.

Kad ārā jau bija krietni satumsis un ar lampām aprīkotu galvu skaits pieaudzis līdz daudziem simtiem, strauji tuvojās vīriešu starts. Zviedri šoreiz pabiedēja skatītājus un sportistus ar nelielu pirms starta salūtu un nepagāja ne piecas minūtes, kad lampiņu pūlis izklīda mežā. Satraucošie nakts notikumi uzsāka savu gaidu vairāku stundu garumā, lai pēc desmit etapiem uzgavilētu uzvarētājiem.

Droši vien ne viens vien sporta līdzjutējs pirms 10milas prognozēja, ka Mārtiņa, Kalvja un Edgara pārstāvētais somu klubs Turun Metsankavijat atkal spēs cīnīties par vietu labāko komandu divdesmitniekā jau nu noteikti. Bet diemžēl ne 2010. gada 10milā. Pirmkārt, Edgars nepatīkamas traumas dēļ nemaz nestartēja pirmajā komandā, bet gan veica (gāja/skrēja) otro etapu Tumes 3. komandā. Līdz ar to Kalvim bija paredzēts startēt Edgara vietā pirmajā komandā. Tomēr zvaigznes šajā naktī nebija labvēlīgas, jo Tumes 1. komandas 4. etapa skrējējs paņēma vienu nepareizo farsta punktu, līdz ar to Kalvis un Mārtiņš netika ne pie laba rezultāta, ne pat pie iespējas skriet interesantajā 10milas mežā.

Tomēr pārējiem mūsu superkomandas dalībniekiem gāja krietni labāk. Visaugstāko vietu izcīnīja Renāra un Andra somu komanda Lapuan Virkia. Renārs veica "garo nakti" - 3. etapu, kas ir visgarākais, bet bez farsta punktiem. Renārs 10milā skrēja pirmo reizi, tāpēc nostartēja godam un savu komandu par pāris vietām kopvērtējuma tabulā pacēla. Vispār sīkāk par Renāra piedzīvojumiem droši lasiet viņa blodziņā! :) Andris Lapuan Virkia komandā veica 9. etapu, kas jau bija viens no gaišajiem etapiem - mežā lampa noteikti vairs nebija nepieciešama. Tā nu netaupot ne ātrumu, ne orientēšanās prasmes, Andris savā etapā uzrādīja 36. ātrāko laiku. Kopumā Andra un Renāra komanda finišēja 30. vietā.

Arī Artūra komanda Rehns BK daudz neatpalika no somu kluba Lapuan Virkia, izcīnot 37. vietu. Artūrs, tāpat kā Andris, veica priekšpēdējo 9. etapu. Un veica to labi, savā etapā uzrādīdams 44. ātrāko laiku. Artūrs arī paspēja pagozēties TV ekrānos!

Tagad jau nogurušās kājas ir atpūtinātas un traumētais miegs saārstēts, tāpēc turpinām aktīvi trenēties un gaidiet jaunas ziņas par Latvijas izlases gaitām.

P.s. Rezultāti joprojām atrodami 10milas mājaslapā.
p.s.2. Cerams, ka zviedri sasparosies arī ar splitiem.
p.s.3. LIELS PALDIES RSP klubam par satriecošajām naktsmītnēm, kurās sildījās un atpūtās ne viens vien nosalušais un novārgušais latvietis! :)

Nav komentāru: